
Skolelederens beretning
TILLYKKE Skt. Knuds Skole! Og hip hurra for dig og for alle os, der er elever, forældre og ansatte her.
Sådan må jeg naturligvis begynde min beretning i år. For i april vandt SKS titlen som ’Årets inspirationsskole indenfor antimobning og trivsel’.
Red Barnet og Call Me står bag skolernes nationale trivselsdag d. 4.3., hvor overskriften var: ”Min skole – Min ven” og også SKS var med til at sætte trivsel på skemaet. På SKS skete det i temaugen, hvor 0.-5. kl. alle deltog i et værksted, hvor Lars lavede trivselID og trivelstræer med børnene. Og det er altså Red Barnet og Call Me, der har givet skolen denne flotte pris.
Folkene bag udnævnelsen Red Barnet og Call Me skriver i pressemeddelelsen:
”Skt. Knuds Skole er rigtig langt i at forebygge mobning med deres kontinuerlige fokus på respekt for forskellighed og fællesskab. Det er tydeligt af antimobbestrategien, at Skt. Knuds Skole anser mobning og den enkelte elevs trivsel som et fælles ansvar, og derfor har vi valgt dem som landets bedste inspirationsskole”.
Vi er naturligvis meget stolte af og glade for denne flotte pris.
Vi var så heldige, at Aarhus Stiftstidende kom forbi og lavede en flot reportage om skolen.
Lærer Lars Odgaard blev interviewet under overskriften ”På Skt. Knuds Skole taler man ordentligt.”
Også Marie-Louise fra 7.Z. og Kattie fra 4.Y. blev interviewet. Lige et par ord fra dem. Først Marie Louise: ”Det gælder om at forebygge. Få talt om tingene inden de løber af sporet.” og så Kattie: ”Hvis man ser nogen, der bliver mobbet, skal man ikke bare stå og se på. Man skal tage fat i en lærer – for mobning skal stoppes”. Kloge piger, der får sagt noget meget essentielt.
Endelig blev også Gitte og Jesper Seiersen, der er forældre til to drenge i hhv. 3.Y. og 5.Y. interviewet. De udtaler: ”Skolen går meget langt for at løse problemerne.”
Læs artiklerne, hvis du ikke allerede har læst dem – de er sendt ud med månedsbrevet i april.
Vi er som sagt stolte af at være blevet kåret som årets inspirationsskole. Og udnævnelsen forpligter. Vi fortsætter naturligvis arbejdet med antimobning og trivsel – for når vi har med mennesker at gøre, vil der altid være noget at tage fat på – også på Skt. Knuds Skole.
Det fortsatte arbejde med værdierne
Siden sidste generalforsamling er der sket rigtig meget på SKS. Naturligvis. Det er jo en skole, hvor der hver dag finder undervisning, læring og leg sted.
Jeg vil trække et par ting frem – velvidende at der er meget, jeg ikke får nævnt.
SKS bygger på tre værdier:
– Et kristent katolsk livs- og menneskesyn
– Gode sociale færdigheder
– Et højt fagligt niveau.
Og som jeg fortalte sidste år i min beretning er vi i gang med på lærergruppens pædagogiske eftermiddage og på personalemøderne i SFO at arbejde med vores værdigrundlag. Sidste år arbejdede vi særligt med de to værdier, der hedder: ’Et kristent, katolsk livs- og menneskesyn’ og ’Gode sociale færdigheder’. Dette har ført til, at der i dette skoleår er to arbejdsgrupper, der har sat fokus på hhv. ’pilgrimsvandring’ og ’socialt arbejde’. Dette fører videre til, at eleverne på forskellige tidspunkter i deres skoletid vil tage del i aktiviteter under disse overskrifter. Det skal I nok komme til at høre eller læse mere om senere, når det er helt på plads. Desuden har en arbejdsgruppe arbejdet med ’Byens muligheder’. De har sat spot på, hvordan vi som skole i endnu højere grad kan gøre brug af byens mange tilbud. De formidler jævnligt disse tilbud videre til kollegaerne og gør dem opmærksomme på de mange gratis eller billige tilbud, der findes i vores skønne by Aarhus.
Dette skoleår har vi så særligt haft fokus på værdien ”Høj faglighed”.
Vi har i lærergruppen haft 4 pædagogiske eftermiddage med Mette Stange, der er uddannet lærer og har efteruddannet sig indenfor læreprocesser, forandringsledelse, projektledelse og organisationsudvikling. Den første gang var der fokus på relationer, klasseledelse og didaktik. De to efterfølgende gange havde vi fokus på begreberne ’synlig læring’ og ’måstyret undervisning’. Alle lærere har skullet planlægge, gennemføre og evaluere et forløb med målstyret undervisning. Mette har undervejs givet sparring og sidste kursusgang skulle lærerne fremlægge forløbene for hinanden i grupper på tværs af klassetrin og fag. Forløbet har været lærerigt for alle. Nogen er glade for at arbejde med målstyret undervisning, andre er mere kritiske. Sidst i juni, når børnene er gået hjem på sommerferie, og inden lærerne går samme vej, kommer Mette igen og giver sparring. Denne gang ift. årsplaner og et selvvalgt forløb med målstyret undervisning, der skal løbe af stablen engang i efteråret.
Nogle vil lave flere forløb, fordi de oplever, at denne metode fungerer godt for dem og deres elever. Andre lader sig inspirere af andre teoretiske tilgange. Det, synes vi i ledelsen, er godt og rigtigt. Vi skal ikke kopiere folkeskolen, hvor man mange steder arbejder konsekvent med målstyret undervisning. Men vi skal på den anden side vide, hvad der foregår i folkeskolen og forholde os til dette og de pædagogiske strømninger i tiden.
SFO’en har naturligvis også arbejdet med ’Høj faglighed’. Der har været folk på kursus i ”Børn med lavt selvværd”, pædagogisk understøttende aktiviteter og praktikvejledning.
I det daglige arbejde har SFO haft fokus på bl.a. følgende:
- At styrke børnenes indbyrdes relationer
- At skabe en tryg overgang/sammenhæng mellem skole og SFO.
- Trivsel og social læring/sammenhænge.
- Dannelse, herunder forståelse for forskellige kulturer, værdier, normer og bevæggrunde.
- Robusthed, at kunne klare og håndtere modgang og udfordringer.
Vi forventer, at vi også næste skoleår vil arbejde med værdien: ’Høj faglighed’. Inden jeg slutter dette punkt, skal I høre et par bud på, hvad høj faglighed er – det spurgte vi i ledelsen nemlig alle vores medarbejdere om i årets MUS:
* Høj faglighed betyder for mig, at man kan sit håndværk, altid yder sit bedste, er grundig, selvstændig og opsøgende.
* Min lærerfaglighed handler i bund og grund om, at jeg professionelt kan tage vare på elevernes læring, udvikling, trivsel og dannelse. Der er tre kompetencer jeg ser som meget væsentlige: faglig kompetence, relationskompetence og ledelseskompetence.
* Høj faglighed handler om, at jeg i min undervisning forholder mig til de mål, der er for undervisningen. At jeg vælger materialer ud fra disse og tilrettelægger undervisningen, så den sikrer, at alle børn i klassen udvikler sig. At jeg er uddannet til at varetage undervisningen og er i en stadig udvikling – både selvstændigt og ved at deltage i kurser.
Gode bud på høj faglighed. Tak til vores dygtige ansatte for disse og mange andre bud.
Byggeri
Som de fleste af jer nok ved, og som alle der deltog i forældrerepræsentantskabsmødet, kunne høre meget mere om, er vi i fuld gang med forberedelserne til, at vi kan gå i gang med at bygge en ny, stor bygning i de stores skolegård – heldigvis delvis på stolper, så det meste af skolegården bevares.
At bygge nyt – måske ikke mindst midt i Aarhus – er en lang proces med mange elementer. Der bliver holdt mange møder og drøftet mange emner. Vi har et rigtigt godt samarbejde med rådgivende ingeniør Klavs Nieland og arkitekt Morten Thomassen fra Sahl Arkitekter – tak for det.
I skal selvfølgelig nok blive informeret, inden selve byggeriet går i gang og undervejs. Planen er indtil videre, at alle klasser bliver på skolen i byggeperioden. 10. kl. lokalet og hjemkundskabslokalet bliver de eneste berørte lokaler. 10. kl. flyttes over i et af klasselokalerne i Ryesgade nr. 28. Hjemkundskabsundervisningen er ikke afklaret endnu.
Når nybyggeriet er afsluttet, går renoveringen af Ryesgade 22 i gang. Stiftelsen financierer denne ombygning. Når det alt sammen er afsluttet, er planen, at skolen ikke længere skal leje lokaler i Ryesgade 28.
Vi ser alle meget frem til den dag vi kan indvie de nye lokaler, men må indtil da ruste os med tålmodighed.
Tak
Inden jeg slutter, vil jeg gerne sige en stor tak til alle, der har med Skt. Knuds Skole at gøre.
Tak til Lone Panduro og Erik Møller fra Dansk Revision. Vi har i foråret haft et intenst samarbejde omkring finansieringen af nybyggeriet. Vi har haft mange møder med banker og kreditforeninger for at finde den bedste samarbejdspartner for Skt. Knuds Skole. Tak til dig Erik for seriøsitet og grundighed, men også for humor og friske bemærkninger. Det er en fornøjelse af samarbejde med dig.
Tag også en stor og varm hilsen med tilbage til kontoret til din dygtige kollega Lone.
Tak til Katolsk Vor Frue Kirke, menigheden og ikke mindst præsterne. Tak særligt til dig pater Kris for skolemesser og økumeniske gudstjenester, hvor du utrætteligt stiller op. Hver tirsdag morgen slutter skolemessen med, at vi ønsker hinanden ’Guds fred’ – og et smil. Det siger så meget om dig, at du har indført dette smil. Jeg tror, børnene vil huske og tage det med sig – også når de forlader Skt. Knuds Skole.
Tak til Stiftelsen og Skt. Knuds Skoles Fond for samarbejdet. Tak for jeres tillid til og velvilje overfor skolen.
Tak til bestyrelsen for jeres store og engagerede indsats for skolen. I møder op gang efter gang til bestyrelsesmøder og udvalgsmøder. Tak for jeres deltagelse i skolens liv og virke og jeres indsats for skolens nutid og fremtid. Jeres arbejde er uhyre vigtigt. Særlig tak til formandskabet: formand pater Kris og næstformand Theresa Laursen for godt og tæt samarbejde.
Tak til alle ansatte: lærere, pædagoger og pædagogmedhjælpere, teknisk-administrativt personale: sekretærer, pedel og rengøringsfolk – og til mine to medledere. Tak for jeres indsats hver eneste dag året rundt. Tak for jeres engagement og jeres kærlighed til skolens og til børnene. I gør det godt!
Tak til jer forældre, som sender jeres børn på SKS. Tak for tillid og opbakning. Tak for spørgsmål og nysgerrighed. Tak for et godt og givende samarbejde.
Og til slut en stor tak til de vigtigste: nemlig børnene. Dem må I forældre tage en stor tak med hjem til. Uden dem – ingen SKS. Tak til små og store for hvert et smil, hver en hilsen, hvert et knus – og tak for slid og engagement – TAK fordi I er her.
Jeg vil slutte med en verslinje, jeg holder meget af. Det er en meget enkel linje – men som alligevel siger så meget. Det er sidste linje af Thøger Larsens smukke sommersang ”Danmark, nu blunder din lyse nat”. Thøger Larsen beskriver sommerdanmark i al sin skønhed og ved hjælp af både synssansen, høresansen, følesansen og duftsansen. Og han slutter, som jeg også vil, med at ønske jer alle: ”Lykke og lyse nætter”